BIOLOGICELE PENTRU FORMAREA DE MICORIZĂ ADUC PESTE 100$/HA PROFIT SUPLIMENTAR

Toți fermierii implicați în agricultură, știu despre simbioza sistemului radicular al plantelor cu ciupercile speciale de micoriză. Este un grup special de ciuperci care au apărut acum 450 de milioane de ani și joacă un rol semnificativ în evoluția plantelor. Fenomenul de micoriză, asocierea simbiotică a miceliului ciupercii cu rădăcinile plantelor, a fost descoperit de biologi doar la sfârșitul secolului al XIX-lea. Utilizarea la scară largă și controlată a acestui fenomen în agricultură a devenit activă doar în ultimii treizeci de ani. Cu toate acestea, produsele biologice, bazate pe micoriză, sunt deja o parte integrantă a agriculturii. Costul îngrășămintelor a crescut cu peste 400% în ultimii ani, iar controlul asupra utilizării îngrășămintelor sintetice a crescut în majoritatea țărilor. Este logic că fermierii de astăzi nu pot și nu ar trebui să se bazeze în întregime pe substanțele chimice pentru cultivarea culturilor. Aici pot ajuta produsele micorizice. Conform statisticilor oficiale, costurile combinate ale fermierilor americani pentru fosfatul monoamonic (MAP) și îngrășămintele azotoase pe hectar depășesc 200 de dolari. Din acest motiv, fermierii din Statele Unite au început să apeleze mai des la inocularea cu micoriză ca o soluție excelentă (costuri aproximative – 20-30 de dolari/ha) pentru utilizarea mai eficientă a îngrășămintelor. S-a dovedit că este posibilă creșterea randamentelor, pe de o parte, reducând costurile îngrășămintelor și ale apei cu până la 30% prin inoculare. Dacă culturile sunt tratate cu produse biologice conform tuturor regulilor, atunci plantele tratate cu micoriză și sunt garantate să devină mai eficiente în ceea ce privește indicatorii randamentului. În același timp, costurile de producție scad simultan. Conform datelor celui de-al 7-lea Congres Internațional de Micoriză (2013, New Delhi), s-a obținut următoarea creștere a randamentului culturilor folosind micoriza în diferite zone de sol și climatice:

  • legume – de la 30 la 200%;
  • soia – de la 15 la 40%;
  • porumb – de la 20 la 70%;
  • cereale – de la 15 la 30%.

De ce este atât de important să aplicăm fungi micorizici în sol?

Microorganismele care locuiesc în sol joacă unul dintre rolurile principale în formarea fertilității și a structurii acestuia, lucrând în anumite grupuri în care fiecare organism își îndeplinește rolul, completându-se reciproc. Acest lucru asigură o agro-biocenoză sănătoasă. De aceea, compania BTU-CENTER, al cărei unic distribuitor în România este Agrotechnik Solutions, creează un complex de produse biologice pentru a simula un consorțiu sănătos și eficient de microorganisme ale solului care vor îndeplini întreaga listă de funcții pe care oamenii se așteaptă să le primească de la microbiota solului. Micoriza poate să se formeze pe toate culturile (inclusiv cereale, leguminoase, legume și fructe), cu excepția verzei și a amarantului. Crescând plantele cu miceliu micorizic, puteți crește volumul total al suprafeței de absorbție a sistemului radicular de mii de ori. În special, ciupercile din genul Glomus sunt unul dintre micorizicile universale care formează micorize arbusculare. Această micoriză este cea mai utilă și eficientă pentru agricultură. Arbusculele sunt excrescențe ale ciupercii în interiorul rădăcinii plantei, care cresc contactul cu solul, îl furnizează cu nutriție minerală, umiditate și susțin fertilitatea biologică a solului. Există trei tipuri principale de micoriză: ectotrofică (externă), endotrofică (internă) și ecto-endotrofică (mixtă). Cele mai importante avantaje ale utilizării produsului biologic MYCOFRIEND® de la Agrotechnik Solutions:

  1. Utilizarea biologicului MYCOFRIEND® vă permite să dezvăluiți potențialul culturilor, care vă poate aduce randamente mai bune.
  2. În condiții optime de sol și climă, plantele care au format micoriză își extind sezonul de creștere, deoarece au acumulat mai multe substanțe de rezervă și, prin urmare, au oportunitatea de a asigura o calitate mai ridicată a recoltei.
  3. În condiții de stres, sistemul puternic de rădăcini al plantelor micorizate asigură accesul la umiditate și nutrienți la o adâncime mai mare a solului. În regiunile sudice, plantele tolerează mai bine condițiile de secetă și produc o recoltă de înaltă calitate.
  4. Plantele care au format micoriză tolerează mai bine factorii de stres de scurtă durată, cum ar fi tratamentele cu pesticide, secetele, înghețurile, și restabilesc vegetația mai rapid după încetarea factorului negativ.
  5. Micoriza face plantele mai rezistente la efectul toxic al metalelor grele din sol, funcționează bine pe solurile sărate.
  6. Toate componentele biologice ale MYCOFRIEND® îmbunătățesc structura solului pe termen lung, atât prin acțiunea mecanică a miceliului fungic (Glomus și Trichoderma), cât și prin sinteza de exopolizaharide și alți compuși organici de către bacterii și ciuperci.

Statistici privind volumele și rezultatele aplicării MYCOFRIEND®: Conform statisticilor furnizate de clienții noștri, în 2020 au fost semănate 130.000 de hectare cu MYCOFRIEND®. În general, în perioada 2017-2021, produsele micorizice au fost utilizate pe peste 510.000 de hectare de teren agricol. În special, pe grâu, floarea-soarelui, porumb și pe culturile de grădină – aproximativ 1300 de hectare. Am calculat că profitul suplimentar de pe un hectar pe care un fermier îl poate obține este mai mare de 105 dolari.

Începând din 2017, au fost efectuate mai mult de 200 de teste de teren, în special: 160 – utilizare independentă, 40 – utilizare cu alte produse biologice, alte 60 – ca parte a lucrărilor de cercetare ale stațiilor științifice.

MYCOFRIEND® este utilizat în 12 țări din întreaga lume – Slovacia, Bulgaria, Germania, Kârgâzstan, Kazahstan, Lituania, Moldova, Ucraina, Serbia, Belarus și, desigur, România.

Combinatia de microorganisme și ciuperci dau valoare produsului.

Acestea sunt în principal ciuperci micorizice – Glomus VS, Trichoderma harzianum; microorganisme care sprijină formarea micorizei și îmbunătățesc condițiile de dezvoltare a plantelor – Streptomyces sp., Pseudomonas fluorescens și bacterii mobilizatoare de fosfat – Bacillus megaterium var. phosphaticum, B. subtilis, B. mucilaginosus, Enterobacter sp.

Această compoziție este, de asemenea, îmbunătățită cu substanțe biologic active: fitohormoni, vitamine, aminoacizi etc. Acest complex întreg are o concentrație destul de puternică – numărul total de celule viabile (1,0-1,5) x 108 UFC/ml.

Produsul MYCOFRIEND are două direcții de acțiune – formarea micorizei și reducerea stresului de pe sistemul radicular. În compoziția produsului, ciupercile din genul Glomus asigură formarea unei micorize endomicorice extrem de eficiente, ciupercile din genul Trichoderma pot forma ectomicorize, iar componenta bacteriană promovează dezvoltarea sistemului radicular, în special stimulează formarea micorizei.

Apare întrebarea: poate fi micoriza folosită doar o dată și va rămâne în sol, sau ar trebui aplicată continuu?

Ciupercile micorizice nu există fără o plantă, iar la sfârșitul sezonului de creștere ele formează un anumit număr de spori inactivi care rămân în sol. Datorită măsurilor agrotehnice adecvate, sporii inactivi coboară în straturile mai adânci decât adâncimea la care se plantează semințele. Prin urmare, formarea micorizei va dura mai mult anul viitor, deoarece sporii micorizici germinează în prezența secrețiilor de rădăcină ale plantei. Prin urmare, va dura mai mult timp până când aceștia ajung la rădăcina plantei, pentru a o penetra. Formarea micorizei nu este un proces instantaneu, deoarece durează aproximativ 30 de zile de la germinarea seminței până la funcționarea completă a “aparatului” micorizic. Dacă există foarte puțini sporii ai ciupercii micorizice în sol, atunci acest proces va fi prelungit în timp. Dacă aplicați un biopreparat micorizic o dată cu tratamentul semințelor sau în rând în timpul semănatului, asigurați contactul sporilor acestui fung cu planta și formarea ulterioară a micorizei prin colonizarea mai rapidă a rădăcinii. În general, miceliul micorizic format moare, rămâne în sol și previne compactarea solului. Acest lucru duce la o mai bună reținere a umidității și o mai bună aerare a solului.

MYCOFRIEND este un produs universal?

MYCOFRIEND este produs biologic recomandat pentru o gamă largă de culturi de câmp (cereale, leguminoase, tehnice), legume și culturi de grădină. Dezvoltarea micorizei este posibilă pe majoritatea culturilor, prin urmare este universală, dar trebuie să se țină cont de doza recomandată a produsului. Rata de utilizare a acestui produs biologic depinde de cultură. Iată cateva norme de utilizare, ca exemplu: pentru soia – 1,5 kg/t, porumb – 4,5 kg/t, floarea-soarelui – 6 kg/t.

Impactul pesticidelor asupra micorizei. Compatibilitatea MYCOFRIEND® cu mijloacele chimice de protecție.

Inginerii agronomi Agrotechnik Solution au susținerea laboratoarelor companiei BTU-CENTER, în special Institutul de Biotehnologie Aplicată, și sunt întotdeauna gata să testeze rapid compatibilitatea MYCOFRIEND cu produsele chimice utilizate în tehnologia fiecărei ferme și să ofere recomandări detaliate privind utilizarea lor împreună. Majoritatea pesticidelor sunt compatibile cu micoriza. Cu toate acestea, preparatele care conțin substanțe active precum Carboxin 200 g/l și Thiram 200 g/l sunt toxice pentru ciupercile micorizice. Nu va fi posibil să aplicați fungicide și micoriză într-o singură amestecare în rezervor. Dar dacă micoriza este deja în sol, este protejată acolo de acțiunea fungicidelor. Țineți cont cu stictețe de recomandările noastre pentru a avea randamentul dorit.

Micoriza în combinație cu îngrășămintele minerale

Micoriza include toate îngrășămintele minerale aplicate în sol în ciclurile sale naturale și apoi le transferă plantei. Fac excepție amoniacului anhidru și apa de amoniac, care sunt toxice pentru cea mai mare parte a microbiotei solului. În plus, și micoriza este vulnerabilă la acești compuși. Trebuie să treacă aproximativ 10-14 zile după aplicarea amoniacului anhidru înainte de a aplica orice produse microbiene, în special agenți micorizici. Micoriza răspunde bine la îngrășămintele minerale. Planta și microorganismele încep imediat să utilizeze azotul, care a fost introdus în orice formă. Fosforul, potasiul, oligoelementele nu sunt toxice pentru microorganisme. Există anumite nuanțe de aplicare simultană în soluția de lucru comună – poate fi format un complex.

Micoriza în condiții de secetă

Recomandăm utilizarea MYCOFRIEND înainte de începerea secetei. În condiții de uscăciune, microorganismele intră de obicei într-o stare latentă și așteaptă umiditatea. Dacă planta reușește să formeze o micoriză înainte de condițiile uscate, acest lucru oferă culturii bonusuri suplimentare – planta este alimentată cu nutriție echilibrată și apă chiar și în condiții extreme. Ca rezultat al absorbției crescute a umidității de către micoriză, atât din solul legat, cât și din straturile adânci ale solului, seceta nu devine o amenințare semnificativă. Plantele supraviețuiesc mai bine condițiilor uscate. Hifele fungice pot pătrunde până la o adâncime de 40 m, ceea ce înseamnă că pot extrage umiditate suplimentară din straturile adânci ale solului și o pot furniza plantei.

La nivel teoretic, ciupercile micorizice nu pot extrage umiditate din planta datorită diferenței de potențial. Planta este mai puternică, de aceea atrage umiditatea prin hifele ciupercii și nu invers.

Ce duce la distrugerea micorizei?

Micoriza nu este foarte rezistentă la factorii de stres dacă nu este conectată la plantă. Distrugerea micorizei este cauzată de:

  • Utilizarea amoniacului anhidru și a apei de amoniac, care este toxică pentru micorize.
  • Arătul adânc distruge structura sa și se pierde contactul cu rădăcina, astfel încât se pierde efectul pozitiv al utilizării micorizei.
  • Compactarea excesivă a solului datorată trecerii echipamentelor grele, materia organică insuficientă sau epuizarea solului, fac dificile pătrunderea micorizei la rădăcinile plantelor.
  • Utilizarea plantelor din familia verzei și amarantului în rotația culturilor. Chiar și o singură semănare de rapiță distruge simbioza plantelor superioare cu miceliul ciupercilor, deoarece aceste plante eliberează compuși toxici pentru micorize.
  • „Black steam” – atunci când câmpul a fost lăsat în repaus, fără plante, nici micoriza nu se poate dezvolta.

Trebuie menționat că relațiile simbiotice ale anumitor culturi agricole cu ciupercile micorizice oferă multe avantaje pentru sănătatea plantelor, productivitatea acestora și contribuie la siguranța mediului înconjurător. Utilizarea produsului micorizic este o garanție a unei recolte bune și are un efect pozitiv asupra profitului net. Produsul biologic de top al companiei, MYCOFRIEND®, este utilizat nu numai de fermieri, pepiniere forestiere, ci și de specialiștii în restaurare și controlul eroziunii, complexele de sere, producătorii de amestecuri de sol și grădinarii profesioniști pentru a maximiza indicatorii de recoltă și pentru a crește randamentul investiției.